Kulinarne propozycje na lato w BoniFaCio

  1. HomePage
  2. Hotel
  3. Bonifacio News
  4. Kulinarne propozycje na lato w BoniFaCio
Date of
arrival
Date of
departure
25 of July 2018

Dojrzewające w słońcu soczyste owoce i warzywa, świeże, aromatyczne zioła, a w końcu pachnące lasem grzyby - lato podsuwa całą gamę produktów, z których aż miło komponować pyszne, zdrowe i zrównoważone posiłki, idealne na letnie dni. Dlatego w naszej inspirowanej naturą kuchni nie mogło zabraknąć dodatkowej, sezonowej karty.

Znajdziecie w niej orzeźwiający chłodnik na botwinie i maślance, podany oczywiście z jajkiem, ale i szczypiorem i rzodkiewką. Lokalne, polskie tradycje odnajdziecie w smaku naszego białego barszczu biały po wiejsku, podanego z gniecionymi ziemniakami, biała kiełbasą z młodym chrzanem.

W naszej letniej karcie króluję jednak świeże ryby z gospodarstwa nad jeziorem Sejny oraz mięsa od lokalnych, mazowieckich dostawców.

Stąd sandacz, szczupak i sielawa, podane w całości, oczywiście z bufetem sałatkowym „finger food” oraz warzywami grillowanymi oraz młodymi ziemniakami z masłem czosnkowym.

Miłośnikom mięsiwa oraz włoskich akcentów (w końcu właściciel naszego hotelu - Grupa BFC to oficjalny przedstawiciel regionu Trentino w Polsce) polecimy wołowinę dojrzewająca 21 dni na sucho. Pochodząca z tradycyjnego gospodarstwa państwa Sikorskich wołowina została przez nas przygotowana w stylu rodem ze słonecznej Italii. Byście rozkoszowali się tradycją w nowoczesnym wydaniu, a także kuchnią z południa Europy.

Wśród mięs zaoferujemy także T-bone stek alla Fiorentina, antrykot z kością „Rib Eye” cięty na życzenie lub wołowego burgera. Lokalną kuchnie odzwierciedla prawdziwy kotlet schabowy z kostką, podany z młodą irgą z koprem i mizerią na wiejskiej śmietanie u boku.

Nie mogło zabraknąć elementu prosto z naszych sochocińskich oraz mazurskich lasów. Tym razem to pieprznik jadalny, popularnie zwany kurką. Jego wspaniały aromat i charakterystyczny smak to nie wszystko - nie każdy bowiem ma świadomość, że pieprznik zawiera wysokoprzyswajalne białko, błonnik, witaminy (D, E, C, z grupy B oraz beta-karotenu) i minerały. My podamy go ze szpinakowych gnocchi, w cieście francuskim z serem camembert 

lub po prostu z młodymi ziemniakami, na masełku, ze świeżą natką.

Niech świeżo i lekko będzie aż do jesieni! Zapraszamy do wspólnego stołu, na chwilę zapomnienia od codzienności. Bez pośpiechu, za to z szacunkiem do natury, delektujmy się smakami i zapachami.

Zobacz co nowegow Grupie BFC
Zobacz co nowego
w Grupie BFC

blog bfc

newsletter
Stay up to date with the latest promotional events at the hotel!
This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close